Časti zákona o obstarávaní parlament prerokuje v skrátenom konaní

11.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Časti zákona o verejnom obstarávaní by mal parlament prerokovať v zrýchlenom režime.
Časti zákona o verejnom obstarávaní by mal parlament prerokovať v zrýchlenom režime. Vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila návrh na skrátené legislatívne konanie. Ak sa s týmto návrhom poslanci stotožnia, novelu by mali prerokovať celú už na aktuálnej schôdzi Národnej rady (NR) SR.
O ktoré opatrenia zo zákona presne ide, zatiaľ nie je známe, keďže samotný materiál ešte nebol zverejnený. Predkladateľ návrhu, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) však vopred avizoval, že pôjde o tri opatrenia, ktoré skracujú priebeh verejného obstarávania a zároveň neboli predmetom väčšej kritiky. Pomôcť by to malo rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov.
"V jednoduchosti ide o zjednotenie systému námietkového konania. Druhou vecou je zjednodušenie pre podnikateľov," priblížil cez víkend v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Po novom by tak podľa neho nemohlo brániť priebehu konania 20 námietok podaných po sebe, ale všetky problémy obstarávania sa vyhodnotia naraz, v jeho závere.
Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) potrebu schváliť novelu v skrátenom konaní zdôvodnil tým, že v niektorých prípadoch čerpania eurofondov by bolo vhodnejšie využiť nové pravidlá pre verejné obstarávanie.
 

Vyberte región